Cauta:
  News  Monden  Politic  Tehnologie  Sanatate  Social  Sport  Energie mediu  Agricultura  Evenimente  

media  Legislatia privind emisiile media

Schema de comercializare a certificatelor de emisii functioneaza in UE din 2005, iar companiile din Romania aveau obligatia de a se pregati pentru aplicarea la nivel national a legislatiei de mediu a UE.

De asemenea, consideram ca solicitarea oricarei astfel de derogari este discriminatorie fata de companiile care au respectat cantitatea de emisii alocata si afecteaza functionarea pietei carbonului. Guvernul Romaniei nu explica in niciun fel motivele pentru care cele 13 companii pentru care se cere derogare au ajuns in aceasta situatie si nici nu ofera vreo solutie cu privire la modul in care ar putea fi prevenite astfel de probleme in viitor. Asociatia ALMA-RO si Fundatia TERRA Mileniul III considera abuziva si nefondata intentia Guvernului Romaniei de a solicita o derogare din partea Comisiei Europene referitor la legislatia privind certificatele de CO2. Derogarea presupune incalcarea unui principiu de baza al politicii europene de mediu - "poluatorul plateste".

Nu in ultimul rand, Guvernul Romaniei continua sa avanseze argumentul populist al impactului social pe care penalizarea unor companii pentru nerespectarea legislatiei l-ar putea avea. Va urma si o corespondenta cu CE, intrucat pentru unele companii nivelul penalizarii inseamna chiar si dublul cifrei de afaceri si poate avea si impact social".

Consideram ca acest tip de abordare a problemei este ineficient si pagubos pentru Romania si nu rezolva problema reducerii emisiilor de CO2 provenite de la marii poluatori, ba chiar incurajeaza generarea. Practic, aceasta derogare ar crea un precedent inacceptabil.

"Nu este furnizata o analiza care sa explice cum au ajuns aceste companii sa depaseasca numarul de emisii alocate, intr-o perioada marcata de criza economica. Prin urmare este de datoria autoritatilor publice centrale sa analizeze cazul fiecarei companii dintre cele 13. Este absolut necesar sa identificam motivele reale pentru care doua ministere doresc sa pagubeasca bugetul public de fonduri absolut necesare in aceasta perioada", a declarat doamna Lavinia Andrei, presedinte al Fundatiei TERRA Mileniul III.

Argumentul potrivit caruia derogarea este ceruta in conditiile in care legislatia este aplicata pentru prima data induce in eroare si nu reflecta situatia reala. Daca respectarea numarului de certificate alocate in mod gratuit pune deja probleme acestor companii, este cert ca aplicarea Pachetului Energie si Clima al UE, care reduce numarul de certificate gratuite si introduce tranzactionarea din 2013, va aduce probleme si mai mari daca nu sunt luate masuri din timp. Legislatia privind restituirea certificatelor de emisii alocate catre Registrul National al Emisiilor de gaze cu efect de sera este cunoscuta din 2006 si aplicata practic din 2007. Derogarea ar fi realizata in favoarea a 13 companii care au depasit cantitatea alocata de emisii de gaze cu efect de sera si ar trebui sa plateasca penalizari in valoare totala de 21,3 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presa transmis prin Mediafax pe 20 iulie 2010, "in urma cu doua saptamani, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului si Departamentul pentru Afaceri Europene au prezentat in sedinta de Guvern un memorandum pentru suspendarea sanctiunii, pentru ca este prima data cand aceasta legislatie se aplica in Romania. Stim ca exista companii in Romania care detineau certificatele necesare pentru a fi returnate in Registrul National al Emisiilor de gaze cu efect de sera, pe care insa le-au vandut pentru a-si acoperi costuri de operare. Nu intelegem de ce continua sa fie tolerata de zeci de ani acoperirea din bugetul public a datoriilor unor companii care nu depun niciun efort sa devina eficiente, in conditiile in care rezolvarea problemelor lor (inclusiv a celor de mediu) ar avea un impact benefic pe termen lung si ar costa mai putin decat perpetuarea unor "gauri negre" pentru fondurile publice.

 
media media

 
 

 trebuie sa te conectezi mai intai

 
 

Alte articole

Omul care a dat monedei Euro 10 zile de trait

- evenimentul de referinta pentru mediul de business din Romania

Mediafax Talks about Romanian

00, la Hotel Howard Johnson, sala Platinum


 |Fotograf nunta|Fotograf botez|MEDIA - 2019 - reportaj.com